original arts

plezier met naaldwerk en koken enHome bakken

Basis kippensoep


Helaas is het niet altijd mogelijk om een echte soepkip te kopen in Nederland, maar op de markt lukt het over het algemeen wel.


Hier in Dordt staat op de markt (Dubbeldam) een kippenboer die soepkip delen in de diepvries (vers ingevroren!) heeft.


Dit recept is voor één hele kip of 4 kipdelen.


Benodigdheden:


  • 1 soepkip of 4 kip delen (borst- of bilstukken)
  • voldoende water om de delen helemaal onder water te zetten
  • 1 grote ui in grove stukken gesneden
  • 2 of 3 laurierbladeren gedroogd of vers
  • 2 kruidnagels of een advokaatlepeltje kruidnagelpoeder
  • versgemalen witte peper
  • 1 kippenbouillon blokje
  • evt wat zout maar er zit voor mij al voldoende zout in het blokje


Bereiding:


  • Spoel de kip delen af en doe ze in een grote pan;
  • doe er genoeg (koud) water bij om de kip helemaal onder water te zetten;
  • doe de gepelde en in grove stukken gesneden ui erbij
  • doe de laurierbladeren en de kruidnagel(poeder) erbij
  • doe de versgemalen witte peper en het bouillonblokje erbij
  • zet de pan op het vuur en breng het geheel tegen de kook aan
  • laat het geheel een paar uur trekken.
  • Draai na een paar uur de warmtebron uit
  • haal de kip uit de pan en laat de kip geheel afkoelen
  • als de kip is afgekoeld haal het vlees van de botten (goed opletten dat ook de kleinste botjes verwijderd zijn. Vooral als er ook kleine kinderen van de soep gaan eten.
  • verdeel de stukjes kip over 5 à 6 diepvriesbakjes en giet de gezeefde (ingekookte) bouillon bij het kippenvlees.
  • plak een etiketje op de bakjes met naam inhoud en invriesdatum en vries de bakjes in.

Ieder bakje zal na ontdooien genoeg zijn voor ongeveer 5 à 6 borden soep


Deze basis kippensoep kan gebruikt worden voor het maken van "gewone" kippensoep (met vermicelli en soepgroenten), maar ook voor b.v. Chinese kippensoep.