original arts

plezier met naaldwerk en koken enHome bakken

Recepten Hoofdmaaltijd Kip

Kip met kerriesaus

Een heerlijk gerecht dat je zo pittig kunt maken als je wilt. Het gerecht komt in diverse kookboeken voor, maar door het vaak te maken en aan te passen  wordt het toch een beetje persoonlijk.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • Ca 400 gram kipfilet of kippenbout filet
  • zout en peper
  • 50 gram boter
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kerriepoeder (ikzelf gebruik massala of hot kerrie)
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 dl kippenbouillon (evt. van een blokje)
  • 1 grote lichtzure appel
  • 1 dl koksroom of koffieroom


Voorbreiding:

  • De kip in blokjes snijden
  • De ui schoonmaken en fijnsnijden
  • De appel schillen, het klokhuis verwijderen en de parten in blokjes snijden
  • De knoflook persen of heel fijn snijden


Bereiding:

  • De kip bestrooien met versgemalen peper (evt. ook met wat zout, maar ik vind dat er al voldoende zout in het bouillonblokje zit)
  • De boter in de hapjespan of wok verhitten en hierin de kippenblokjes aan alle kanten mooi bruin bakken
  • De kip uit de pan halen en in het achtergebleven vet de uit, knoflook en kerriepoeder ongeveer 3 minuten bakken
  • De bloem toevoegen en alles goed doorroeren
  • Daarna beetje bij beetje de bouillon toevoegen onder voortdurend roeren tot er een mooie gebonden saus ontstaat
  • De stukjes appel aan de saus toevoegen
  • De kip weer in de saus terug doen en alles ongeveer 20 minuten laten sudderen
  • Naar smaak eventueel nog wat peper en/of zout toevoegen
  • Tot slot de koksroom toevoegen en alles nog even goed doorwarmen.



Serveer hierbij b.v. gekookte rijst en doperwten of sperzieboontjes. Ook bij gebakken krielaardappeltjes smaakt het erg goed.



Eet smakelijk !