original arts

plezier met naaldwerk en koken en   bakken

Brood en Broodjes


In Dordrecht staat een werkende (door vrijwilligers gerunde) molen 

'Kijck over den Dijck' 

waar je veel soorten meel en toebehoren kunt kopen. Naast het eigen assortiment kun je er ook terecht voor de mixen van Souzie en andere benodigdheden als gist e.d.


Bovendien kun je op afspraak de molen bezichtigen wat ook de moeite waard is. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar hun website

www.molen-dordrecht.nl


Voor mij is dit hetzelfde als wat een snoepwinkel voor de meeste kinderen is. Ik ben daar dan ook regelmatig te vinden om mijn meelvoorraden aan te vullen en eventuele nieuwe producten te producten.


In deze rubriek wil ik een aantal van mijn broodrecepten met u delen.


Een brood bakken is niet echt ingewikkeld en met een goede keukenmachine is het ook niet zo arbeidsintensief. Zelf ben ik sinds een aantal jaren in het bezit van een KENWOOD en is het kneden een fluitje van een cent geworden.



in deze rubriek vindt u de volgende recepten:

  1. simpel wit brood
  2. Kijck Vezelrijk brood


Recept 1: een simpel "wit" brood:


Benodigdheden:

  • 500 gram wit tarwemeel
  • 10 gram zout
  • 12 gram droge gist
  • 1 ei
  • evt. een goede eetlepel broodverbeteraar (te koop bij de molen)
  • een kleine eetlepel vloeibare honing
  • roomboter (ik gebruik 3 á 4 met de kaasschaaf afgeschaafde plakken van de lange kant van het pakjes boter)
  • 250 ml lauw (beslist geen heet!) water
  • een gemiddelde brood- of cakevorm
  • een glazen bolvormige schaal voor het rijzen
  • bakspray
  • een vochtige theedoek (ingevet huishoudfolie kan ook)

Bereiding:


  • doe het meel, het zout, de boter , het ei en de broodverbeteraar in de mengbak van de keukenmachine samen met het lauwe water (een beetje achterhouden om de gist in op te lossen)
  • plaats de kom in de machine en meng het zachtjes door elkaar
  • doe de gist in het overgebleven water samen met de honing en laat dit een paar minuten staan
  • doe dit mengsel bij de rest van het goed dooreengemengde deeg (de gist mag niet in direct contact komen met het zout want die twee zijn absoluut geen vriendjes!)
  • zet de machine weer aan en verhoog de snelheid geleidelijk naar maximaal
  • laat het draaien tot het deeg omhoog kruipt tegen de kneedhaak en lijkt op een enorme kauwgumbal
  • ondertussen de schaal voor het rijzen inspuiten met bakspray
  • de klomp deeg in de voorbewerkte schaal overdoen en afdekken met een vochtige theedoek (of een met bakspray ingespoten vel huishoudfolie)
  • plaats de schaal op een tochtvrije plaats en laat het geheel rijzen tot het ongeveer verdubbeld is
  • strooi het werkvlak (bij mij gewoon het aanrechtblad) met bloem en stort het deeg erop
  • strooi ook wat bloem over het deeg en druk vervolgens het deeg behoedzaam plat (de lucht moet er weer uit) - vooral niet kneden!
  • vouw het deeg vervolgens op maat voor de (ook met bakspray bespoten)bakvorm leg er weer een vochtige theedoek over (of ingespoten huishoudfolie) en zet het weer op een tochtvrije plaats om voor de tweede keer te rijzen. De tweede rijs duurt bij mij ongeveer 35 minuten.
  • verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden (hetelucht iets minder)
  • als het deeg klaar is om de oven gezet te worden de temperatuur verlagen  naar ong 210 à 220 graden en het brood in de oven zetten.
  • na 30 - 35 minuten is het brood klaar. Even controleren door er boven op te tikken als het "tokt"is het klaar en kan het uit de oven
  • na een paar minuten op een rooster storten en laten afkoelen alvorens toe te geven aan de drang om het 'kapje' er af te snijden en met een lekkere lik roomboter en suiker naar binnen te werken.

 

(wanneer het brood klaar is zal het niet echt wit zijn. Dat komt omdat er geen speciale toevoegingen in zitten!)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2. Een "KIJCK vezelrijk" brood:


Benodigdheden:


  • 500 gram KIJK vezelrijk meel
  • 5 gram zout (de mix bevat al meer zout dan ongemixt meel)
  • 10 gram droge gist
  • 1 ei
  • evt brodverbeteraar
  • roomboter of arachide olie
  • 330 ml lauw water
  • 330 ml lauw water
  • een niet te volle eetlepel honing
  • een gemiddelde grote cake of broodvorm
  • bakspray
  • huishoudfolie of een vochtige theedoek

 

Bereiding:


  • De bereiding is gelijk aan het basisbrood alleen zal het iets langer moeten rijzen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------