original arts

plezier met naaldwerk en koken en   bakken

Recepten nagerechten




 Wij zijn dol op toetjes!!


Pudding



Hieronder vindt u de volgende gerechten:

  1. Rijstpudding
  2. Aardbeiencreme



1. Rijstpudding

een lekker ouderwets gerecht


Ingrediënten: voor 3 á 4 personen

  • 6 dl melk
  • 40 gram paprijst
  • een paar druppels vanille-essence
  • 40 gram suiker
  • klontje boter


Bereiding:

  • Breng de melk aan de kook, zet de warmtebron laag en voeg de rijst toe met de vanille-essence en suiker
  • laat dit een paar minuten zachtjes doorkoken
  • giet het rijstmengsel in een vuurvaste schaal, leg er een paar klontjes boter op en zet de schaal in een op 160 graden (hete lucht iets lager) voorverwarmde oven

Deze pudding is zowel warm als koud lekker en kan eventueel romiger gemaakt worden door 1,5 dl room aan toe te voegen. Ook kan de pudding worden opgevrolijkt door een lepel verwarmde jam of fruit.

Probeer het ook eens met een handje krenten of rozijnen toegevoegd voor het de oven in gaat.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2. Aardbeiencreme


ingrediënten voor 4 personen:

  • 6 rode blaadjes gelatine
  • 500 gram rijpe aardbeien
  • 1/8 liter warer
  • 100 gram suiker
  • 3 eierdooiers
  • een beetje citroensap
  • 1/8 liter slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker

voor de garnering:

  • 1/8 liter slagroom
  • 2 eetlepers suiker
  • evt. 1 theelepel grof gehakte pistaches


bereiding:

  • week de gelatineblaadjes in ongeveer 10 minuten in ruim kod water
  • knijp de blaadjes uit en los ze op in zo weinig mogelijk water op een laag vuur
  • was de aardbeien, laat ze uitlekken en pureer ze
  • breng het water met de suiker al roerend aan de kook
  • neem de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost en laat de oplossing afkoelen
  • klop de eierdooiers met de suikersiroop tot een dikke glanzende creme
  • meng dit door de aarbeienpuree en breng het geheel op smaak met citroensap
  • meng de gelatineoplossing door de aardbeiencreme.
  • klop de slagroom en de vanillesuiker stijf en spatel room en aardbeiencreme zorgvuldig door elkaar
  • spoel een puddingvorm om met koud water en laat de creme in de vorm glijden
  • zet de vorm enkele uren in dekoelkast om op te stijven (bij voorkeur een hele nacht)
  • stort de aardbeiencreme op een mooie schaal en garneer de creme met slagroom-toefjes en pistaches
  • geef eventueel (apart) vanillesaus bij de creme


een lekker fruitig toetje dat helaas niet echt calorievriendelijk is, maar dat moet af en toe toch kunnen!