original arts

plezier met naaldwerk en koken en   bakken



Recepten Hoofdmaaltijd


Voor de hoofdmaaltijd heb een onderscheid gemaakt voor:

Vlees, kip, vis, eieren, groenten, hartige taarten, complete maaltijden, eenpans- en ovengerechten

----------------------------------------------


Vlees


Hieronder vindt u de volgende recepten:

  1. Oma's schnitzel
  2. Varkensfricandeau
  3. Zoet-zuur varkensvlees
  4. Beef Stroganoff
  5. Oma's bal gehakt
  6. Oma's pastasaus
  7. Oma's saté
  8. Kalfsfilet met basilicumroom
  9. Oma's hachee

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1. Oma's Schnitzel

Een heerlijk en eenvoudig gerecht dat ik jaren geleden eens gegeten heb in Maastricht en dat sindsdien regelmatig op het menu staat.

Ingrediënten voor 2 personen:

 

  • 2 onbewerkte schnitzels
  • 150 gram mager spek in reepjes
  • 150 gram kleine champignons in plakjes gesneden
  • 4 plakken hele jonge kaas
  • peper
  • klontje boter om in te bakken en
  • een beetje boter om een ovenschaaltje in te vetten.

 

Bereiding:


  • Wrijf de schnitzels in met wat (versgemalen) peper. Het spek zorgt al voor het zout.
  • Bak ze daarna in de uitgebruiste boter kort aan beide zijden
  • Vet een ovenschaaltje in
  • Leg daarop de schnitzels
  • Bedek de schnitzels met de reepjes spek en de champignonplakjes
  • Bedek het geheel met de jonge kaas
  • Plaats de schaal onder de voorverwarmde grill de tot kaas geheel is gesmolten


serveer hierbij een gefrituurd of gebakken aardappelgerecht en een frisse salade


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2. Varkensfricandeau


een mooi stuk vlees als fricandeau behoeft geen frutsels.


  • voor 4 tot 5 personen een stukje fricandeau van ong. 500 á 600 gram .licht zouten en bestrooien met versgemalen peper.
  • rondom aan braden in roomboter met een scheutje (arachide) olie
  • intussen de oven voorverwarmen op 200 graden
  • het vlees overdoen in een niet te grote ovenschaal samen met een grof gesneden ui
  • na 10 minuten het vlees bedruipen en de oven lager zetten tot 180 graden
  • het vlees na een kwartiertje nogmaals bedruipen
  • na nogmaals een kwartier even controleren of het gaar is (prikken en als er wit vocht uitkomt is het goed)
  • vervolgens uit de oven halen en laten rusten voor het aansnijden (ongeveer 10 minuten)
  • daarna in mooie dunne plakken snijden met een goed scherp mes.

meer is niet nodig om een mooi feestelijk stuk vlees op tafel te zetten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Zoet-zuur varkensvlees


Ingrediënten:

  • 25 gram bloem
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • peper en zout naar smaak
  • 500 gram mager varkensvlees in blokjes gesneden van ca 2,5 cm
  • 1 fijn gesneden ui
  • 1 groene paprika schoon gemaakt en in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • 1 blik ananas stukjes (ca 450 gram)
  • 2 eetlepels ketjap
  • 3 eetlepels azijn
  • 50 gram gedroogde abrikozen


Bereiding:


  • meng de bloem met het gemberpoeder, peper en zout en wentel hier het vlees door
  • fruit de ui en paprika 2 tot 3 minuten in de olie en schep dit in een vuurvaste schaal
  • bak de blokjes vlees bruin in de olie en leg dit ook in de vuurvaste schaal
  • roer de overgebleven bloem van het vlees door de olie, meng de bouillon en het ananassap erdoor
  • breng dit aan de kook en giet dit met de overige ingrediënten ook in de vuurvaste schaal
  • dek de schaal af (deksel of aluminiumfolie) en zet de schaal ongeveer 1,5 uur in de voorverwarmde (160 graden - hetelucht oven iets lager) .
  • serveer dit met rijst.

 dit recept komt ook oorspronkelijk uit het nieuwe grote kookboek en is nog steeds een succes!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


4. Beef Strogranoff


Ingrediënten: voor ongeveer 4 personen


  • 400 gram biefstuk van de lende of haas
  • 3 uien
  • 50 gram boter
  • 1 groene paprika
  • 200 gram champignons
  • peper en zout naar smaak
  • 1 potje zure room
  • en voor de garnering: peterselie


Bereiding:


  • Snijd het vlees in reepjes van 0,5 cm
  • hak de uien fijn en bak ze in de koekenpan n de helft van de boter goudbruin
  • snijd de schoongemaakte paprika in reepjes en de champignons in plakjes
  • voeg beide bij de uien en bak het geheel 5 minuten
  • haal het mengsel uit de pan
  • voeg de rest van de boter toe, laat het heet worden het bak het vlees aan beide kanten bruin
  • doe het paprika-uimengsel terug in de pan, roer de zure room erdoor en maak het af op smaak
  • laat het heet worden, maar niet meer koken!
  • garneer het geheel met wat  fijn gesneden peterselie

lekker met gekookte rijst en b.v. doperwten!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5. Oma's bal gehakt


na heel veel uitproberen is dit voor mij de lekkerste bal!


Benodigdheden voor  5 á 6 ballen:

  • 400 gram gehakt half om
  • 1 taartaartje (100 gram)
  • 1 ei
  • 1 zakje Bretonse gehaktkruiden
  • paneermeel
  • bakboter voor het aanbraden
  • voldoende water om de ballen onder water te laten liggen
  • 1 vleesbouillonblokje


Bereiding:


  • meng het gehakt en het tartaartje goed door elkaar
  • voeg de kruiden, het ei en paneermeel toe en meng alles goed door elkaar
  • draai er 5 of 6 ballen van
  • doe de bakboter in de pan en laat het zachtjes uitbruisen
  • leg de ballen er in en bak deze aan alle kanten aan
  • voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven
  • breng het geheel tegen de kook aan en laat het in ongeveer 40 minuten langzaam gaar sudderen

op deze manier wordt het een lekkere malse bal gehakt! Het gehakt half om zorgt voor voldoende vet en het tartaartje geeft het geheel een rijke smaak.

Ik ben nog p zoek naar de ingrediënten om zelf Bretonse kruiden te maken zonder overdaad aan zout en suikers. Zodra ik dat gevonden heb zal ik het recept aanpassen/aanvullen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


6. Oma's pastasaus


In ons gezin vinden ze dit de lekkerste pastasaus.


Benodigdheden voor 4 á 5 personen:

  • 4 ons gehakt half om
  • 2 grote uien
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 doosje passata
  • Italiaanse kruiden
  • een beetje tijm
  • een scheut olie om in te bakken


Bereiding:

  • maak de uien schoon en snijd ze in grove stukken
  • maak de knoflook schoon en snijd ze in stukken
  • doe de uien en de knoflook in en blender en hak ze heel fijn
  • verhit de wok en doe er een scheut olie in voldoende om het gehakt te bakken zonder echt nat te worden
  • strooi er een of twee eetlepels Italiaanse kruiden over en roer alles goed door elkaar
  • wanneer het gehakt begint te bruinen giet er dan de passata bij en roer alles goed door
  • strooi er tot slot nog een beetje tijm over en verwarm alles goed


serveer deze saus over spaghetti of macaroni er geef er geraspte kaas bij (bij voorkeur natuurlijk parmesan, maar gewone belegen of oude kaas smaakt er ook heerlijk bij)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


7. Oma's saté


ik gebruik voor mijn saté altijd het (voor mij lekkerste)  varkensvlees: een varkenshaasje, maar een hamlapje kan natuurlijk ook.


Benodigdheden: voor 2 personen

  • een niet te groot varkenshaasje
  • 1 middelgrote ui
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • 1 dessertlepel sambal oelek
  • 1 theelepel trassipoeder of een klein stukje trassi (stinkt alleen wel meer)
  • evt. een beetje ketjap manis
  • arachide olie om in te bakken


Bereiding:

  • snipper de ui behoorlijk fijn en snijd de knoflook ook heel fijn
  • snijd het haasje in niet te grote blokjes
  • verwarm de olie in een wok (niet te heet) en bak hierin de ui en knoflook (vooral niet te veel laten kleuren) voeg de blokjes vlees erbij en bak het geheel zachtjes gaar
  • voeg na enige tijd de trassi en sambal toe en eventueel een scheutje ketjap manis
  • houdt het geheel warm maar leet op dat het niet te gaar wordt, want dan wordt het vlees taai
  • maak intussen de satésaus (ikzelf doe dat op de makkelijk manier: ik haal bij de Toko satépoeder (wel sterke) dat ik alleen maar aan hoef te lengen met water

Serveer de saté met stokbrood al dan niet met boter.

Voor grotere hoeveelheden saté is het een kwestie van de hoeveelheid van de ingrediënten naar verhouding te vermeerderen. (wel oppassen met de trassi dat is een erg aanwezige smaakmaker!)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. Kalfsfilet met basilicumroom

dit recept zit al heel lang in mijn map. Het is nog uitgeprint op een matrixprinter en ik weet dan ook de herkomst niet meer. Het zal wel uit een tijdschrift komen, want er zit een uitgeknipt plaatje bij.

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 250 à 300 gram kalfsfilet
  • peper en zout naar smaak
  • boter
  • 4 eetlepels witte wijn
  • bosje basilicumblaadjes
  • 3/4 dl slagroom
  • 3/4 dl creme fraiche
  • mosterd

 

Bereiding:
  • Kruid het stuk kalfsfilet met peper en zout
  • schroei het vlees in de hete boter rondom dicht
  • schenk de witte wijn in de pan en draai het vuur laag
  • laat het vlees in ca 10 minuten gaar worden
  • maak de basilicum schoon en pureer de blaadjes onder toevoeging van de slagroom in de blender of keukenmachine
  • voeg de creme fraiche toe en breng de saus op smaak met mosterd, zout en peper
  • neem het vlees uit de pan en schenk de basilicumroom in de pan.
  • breng het geheel al roerend aan de kook.
  • proef of evt. nog peper en zout moet worden toegevoegd en bind de saus evt. nog iets met aardapelzetmeel
  • geef de saus bij het in dikke plakken gesneden vlees.
  • serveer hierbij in de schil in de oven gegaarde nieuwe aardappeltjes en b.v. doperwtjes of boontjes

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

9. Oma's hachee


zo klaargemaakt vinden wij de hachee het lekkerst.


Benodigdheden:

  • 700 gram hachee vlees (of stooflappen en dan zelf in blokjes snijden)
  • 2 flinke uien grof gesneden
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 3 of 4 blaadjes laurier
  • 3 of 4 kruidnagels
  • zout en peper naar smaak
  • 1 vleesbouillonblokje
  • een klein scheutje witte azijn
  • water
  • witte bloem
  • bakboter


Bereiding:

  • doe het vlees in een schaal en bestrooi het met peper en zout
  • bestrooi het met bloem en hussel alles goed door elkaar zodat ieder stukje vlees is bedekt met een beetje bloem (dit zorgt ervoor dat de hachee enigszins gebonden is als het klaar is)
  • doe voldoende bakboter in de pan om het vlees in aan te braden
  • laat het uitbruisen en doe het vlees in de pan
  • goed doorroeren zodat alles is aangebraden
  • voeg dan de uien en knoflook erbij en braad alles nog even verder aan
  • voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en het scheutje azijn
  • verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg tenslotte zoveel water toe dat het geheel net onder water staat
  • laat het tegen de kook aan komen en draai dat de warmtebron zo laag mogelijk
  • nu is het een kwestie van een paar uur laten stoven.
  • wel af en toe controleren of het niet droog komt te staan. gebeurt dit wel dan een scheutje water toevoegen
  • na een uur of vijf heb je dan - wat wij noemen - de lekkerste hachee die je ooit gegeten hebt!

Je kunt deze hachee eten met alleen gekookte aardappelen, maar natuurlijk ook met (zelfgemaakte) rode kool.

Toch nog een beetje over? De volgende dag warm maken en als lunch op de boterham !


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kip
hieronder vindt u de volgende gerechten:

 

  1. Kip prutje

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

1. Kip prutje

 

een recept van Els Meeuwsen, dat te vinden is (evenals meerdere lekkere recepten van haar) op www.kookjij.nl

 

 

Benodigdheden voor 2 personen:

 

  • 1/2 bakje champignons in stukjes gesneden
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 1 grote ui niet te fijn gesnipperd
  • 1/2 winterwortel in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree (of puree uit een tube)
  • 1 kipfilet ong. 250/300 gram in niet te kleine stukjes gesneden
  • 1/2 eetlepel pikante paprika
  • 1 pakje room culinair of iets dergelijks
  • zwarte paper uit molen
  • zout (niet te veel want het spek is ook al zout)
  • cayennepeper
  • olijfolie en een stukje boter om in te bakken

 

 Bereiding:

 

  • de kip snijden en kruiden met zwarte peper en zout
  • olijfolie met de boter in de pan verhitten (niet laten verbranden!)
  • kip aanbakken tot deze een beetje bruin is en dan uit de pan halen
  • in dezelfde pan (niet schoongemaakt) de spekblokjes bakken, daarna de ui en knoflook toevoegen en verder bakken
  • vervolgens de wortel en paprika erbij doen, nog even doorbakken en dan de champignons toevoegen
  • tomatenpuree erbij en deze ook even meebakken en daarna de paprikakruiden toevoegen
  • kip terug in de pan doen en alles doorroeren
  • vervolgens de room toevoegen en lekker doorwarmen tot er een dikke saus ontstaat
  • het geheel afmaken met cayennepeper naar smaak.

 

Wij vinden dit een lekker gerecht om met witte rijst te eten, maar frites of aardappelpuree is natuurlijk ook een goede optie.

 

 Omdat dit een typisch gerecht is om restjes op te maken kun je met de groenten natuurlijk heerlijk variëren. Met dit recept kun je natuurlijk ook een grotere hoeveelheid maken. Ik heb het kortgeleden gemaakt van ca. 1250 gram kip en de andere ingrediënten daaraan aangepast in een (hele grote)wok voor 4 (normale) volwassenen en 3 twintigers waar nou niet bepaald een ho-houdertje op zit. Er was dan ook geen kruimel meer over op heel klein beetje saus na waar je nog geen stukje stokbrood mee kon beleggen. Het gerecht heb ik geserveerd met drooggekookte Thaise rijst.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vis


Hieronder vindt u de volgende recepten:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eieren

hieronder vindt u de volgende recepten:
  1. Chinese omelet
  2. Oma's omelet

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

1. Chinese omelet met kip en eieren


Ingrediënten voor 4 - 6 personen:

  • 8 kippenbouten
  • 6 dl kippenbouillon
  • 2 dessertlepels gemalen komijn (djinten)
  • 1/4 tl chilipoeder
  • peper en zout
  • 100 gram C
  • Chinese mie
  • 6 eieren
  • 50 gram boter of plantaardige margarine
  • 1 ui - in plakken gesneden
  • 1 knoflookteen uit de knijper
  • 2 dessertlepels paprikapoeder


Bereiding:


  • Doe de kippenbouten in een grote pan samen met de bouillon, komijn, chilipoeder en peper en zout naar smaak
  • laat het geheel ca 30 minuten zachtjes koken
  • haal de kip uit de pan en zet hem apart
  • voet ruim 1 liter water toe aan de bouillon en breng dit aan de kook
  • kook hierin de mie tot deze gaar is (zie instructies op de verpakking)
  • laat de mie in een vergiet goed uitlekken
  • haal het kippenvlees van de botten en verwijder het vel
  • snijd het vlees in kleine reepjes
  • knip de mie met een keukenschaar in kleine stukjes
  • klop de eieren in een grote kom los, roer er de mie en de stukjes kip door
  • smelt de boter of margarine in een koekenpan en fruit de ui, de knoflook en het paprikapoeder ongeveer 5 minuten
  • giet het eimengsel in de pan en roer het met een vork lichtjes door
  • laat de omelet ongeveer 15 minuten op een laag vuur stollen en aan de onderkant lichtbruin worden
  • stort de omelet op een bord en laat hem weer terug in de pan glijden
  • bak de andere kant ook ongeveer 15 minuten
  • serveer de omelet heet.

Dit recept is zo oud dat koekenpan nog geschreven werd als KOEKEPAN

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2. Oma's omelet


Benodigdheden voor 2 personen:

  • 2 of 3 eieren
  • een scheutje melk of room
  • peper en zout naar smaak
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook gesnipperd of geperst
  • een dunne prei in dunne reepjes gesneden
  • en wat er verder nog aan groenten in de koelkast staat!
  • een scheutje olie en bakboter

Bereiding:


  • klop de eieren met de melk of room en zout en peper schuimig
  • doe de bakboter en olie in een verwarmde koekenpan maar laat het niet echt bruin worden alleen uitbruisen
  • doe de ui, knoflook en prei erin alsmede de evt andere groenten en laat het zachtjes smoren
  • giet het eimengsel erover en laat het in de afgedekte pan zachtjes stollen
  • wanneer de bovenkant gestold is kun je kiezen voor direct serveren of om met behulp van de deksel de omelet te keren en ook de bovenkant een klein korstje te geven.

Serveer de omelet met lekker vers stokbrood of toast.


Dit gerecht valt bij mij in de categorie restverwerking en smaakt daarom ook iedere keer weer anders!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Groenten

Hieronder vindt u de volgende recepten
  1. Stoofpeertjes op de ouderwetse manier
  2. Ouderwetse zelfgemaakte rode kool

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1. Stoofpeertjes op de ouderwetse manier


Het is weer stoofpeertjestijd, dus staat het bij ons regelmatig op het menu.

Ik wil hier met u delen hoe ik de stoofpeertjes klaarmaak.



Benodigdheden voor 2 personen:


  • 4 flinke of 6 kleinere stoofperen geschild en in 4 of 2 gesneden
  • 2 flesjes bessensap
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 dessertlepel kaneelpoeder (of een kaneelstokje)
  • eventueel wat water zodat de peertjes helemaal onder water steen
  • wat maizena om het sap voor het opdienen iets te binden


Bereiding:


  • Schil de peertjes en snijdt de grotere in vier kwarten en de kleintjes in twee halfjes en verwijder de klokhuizen
  • doe de peertjes in een (passende)pan
  • giet de bessensap erover (ik doe dat altijd door een zeefjes want ik heb eeb hekel aan de drab die soms in de flesjes zit)
  • vul eventueel aan met water als de peertjes niet helemaal onder staan
  • voeg de suiker toe en de kaneel
  • zet de pan op het vuur (of een andere warmtebron) breng de inhoud aan de kook en draai vervolgens het vuur zo laag mogelijk
  • laat de peertjes een paar uur stoven tot ze mooi rood zijn gekleurd
  • haal de peertjes uit de pan en bindt het vocht met een beetje aangelengde maizena 
  • serveer de peertjes met b.v. gebakken aardappelen, aardappeltjes uit de oven of frites  en een lekker stukje vlees (b.v. biefstuk, tartaar)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hartige taarten

Hieronder vindt u de volgende recepten:
  1. Quiche Lorraine

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1. Quiche Lorraine

Gasten voor de lunch? Dan is een quiche, warm of koud,  geheid een klapper.


Benodigdheden voor een vorm van diam. 20 cm:

voor het deeg:

  • 170 gram bloem
  • snufje zout
  • 75 gram margarine of boter
  • 2 eetlepels koud water
  • losgeklopt ei om te bestrijken

voor de vulling:

  • 1 ui fijn gesneden
  • 4 plakken bakbacon in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 3 dl melk
  • peper en zout
  • paprikapoeder

Bereiding:

het deeg:

  • zeef de bloem en het zout in een kom
  • snijd de margarine/boter er in kleine stukjes door en wrijf die door de bloem tot er een kruimelig geheel ontstaat
  • voeg voldoende water toe om er een glad deeg van te kneden
  • Rol het deeg uit tot een lap die voldoende groot is om er een pievorm of andere ronde vorm met een diameter van 20 cm te bekleden

de vulling:

  • fruit de ui en de bacon een paar minuten in de olie, laat het een beetje afkoelen en verdeel het dan over het deeg
  • strooi er de helft van de kaas over
  • klop de eieren, melk, peper en zout en giet dit in de vorm
  • strooi de resterende kaas erover met een beetje paprikapoeder
  • bak de quiche 40-45 minuten in een voorverwarmde oven  van 190 graden
  • serveer de quiche warm of koud met eventueel een frisse salade erbij.

 

zelf geef ik de voorkeur aan een warme (niet hete!) quiche.

Dit recept komt oorspronkelijk uit het Nieuwe Grote kookboek (uit 1986)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Complete maaltijden

Hieronder vindt u de volgende gerechten


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eenpansgerechten en ovengerechten

Hieronder vindt u de volgende gerechten


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------