original arts

plezier met naaldwerk en koken en bakken

WAT ETEN WE VANDAAG

3 februari 2019

Voor vandaag staat er weer een oerhollandse maaltijd op het programma:

Gekookte aardappelen

(verse) rode kool

en een bal gehakt.


Bij ons net om de hoek staat nog een boerderij met boerderijwinkel. Daar worden eigen producten verkocht maar ook andere soorten groenten en fruit. Altijd vers en van goede kwaliteit.

Gisteren heb k daar vandaan een leuk klein rode kooltje meegenomen en goudreinetten en niet te vergeten aardappelen: Menoppers!

Menoppers schijnt een nieuw ras te zijn - vastkokend maar toch bloemend. Met en zonder schil heerlijk.

Aardappelen schillen en in stukken snijden (2 of 4 afhankelijk van de grootte van de aardappel) koken zoals je gewend bent aardappelen te koken.

Gehakt kruiden zoals je gewend bent en balletjes draaien.

Aanbraden in weinig boter. Een gesnipperd uitje en eventueel en gesnipperd teentje knoflook in de pan doen en zoveel bouillon erbij doen dat de balletjes goed onder staan (dan blijven ze lekker mals). Warmtebron laag draaien en de balletjes in ongeveer een halfuurtje laten garen.Eventueel de jus een beetje binden met wat aangelengd allesbinder of maizena.


Een hele rode kool is voor ons tweetjes natuurlijk te veel dus ik maak de helft klaar en de andere helft maak ik gebruiksklaar en vries ik in.

Voor mijn vorige verjaardag heb ik van mijn zoon een mandoline cadeau gekregen en dat maakt het snijden van kool e.d. een stuk makkelijker.

Ik snijd de rode kool dus in tweeën. Haal de kern eruit en laat de mandoline zijn werk doen (wel goed oppassen anders mis je zo een nagel of deel van je vingertop).

Het te koken deel goed wassen en een klontje boter in een pannetje doen, De rode kool met aanhangend water erbij doen. Een appel (goudreinet) schillen en in kleine stukjes snijden. Bij de rode kool doen. Kruidnagel en kaneelstokje erbij en een klein beetje zout (naar smaak). Aan de kook brengen, warmtebron laag zetten en ongeveer een kwartiertje laten stoven.

Als de rode kool gaar is het kaneelstokje uit de pan halen en de kruidnagel eruit vissen. Een klein beetje allesbinder (of custardpoeder) aanlengen met wat water en de rode kool smeuiïg binden met dit mengseltje.

Als je een deel wilt invriezen: ook snijden, goed inpakken (bij voorkeur vacuum) en direct invriezen.


2 februari 2019


Zaterdag! We maken er een makkelijk maaltijd van:

Erwtensoep van UNOX!!!


1 februari 2019

Vandaag heb ik een nieuw recept geprobeerd. Het staat op de site kook jij en is een recept van Els Meeuwsen.


Kip prutje


Ingrediënten

   ½ bakje champignons in stukken    

1 rode paprika in blokjes    

2 teentjes knoflook in plakjes    

125 gram gerookte spekblokjes     

1 grote ui niet te fijn gesnipperd    

½ winterwortel in blokjes    

1 blikje tomatenpuree of uit de tube(ideaal)     

kipfilet( ongeveer 300 á 350 gram) in stukken niet te klein    

½ eetlepel paprikapoeder pikant (Ik heb gerookte paprika gebruikt)   

1 pakje room-culinair of wat je in huis hebt van room (ik heb kookroom gebruikt)   

 Zwarte peper uit de molen    

zout voorzichtig ermee spek is al zout

cayennepeper

olijfolie en een stukje boter om te bakken

 

 

Bereiding

Kip kruiden met zwarte peper en zout.Olijfolie met de boter(krijg je een romige smaak) in de pan verhitten. (niet verbranden!!)Kip aanbakken tot deze een beetje bruin is en uit de pan halen.In dezelfde pan (niet schoonmaken) de spekblokjes bakken, doe er dan de ui en knoflook bij en verder bakken.Paprika en wortel erbij nog even doorbakken en de champignons toevoegen, Tomatenpuree erbij, deze ook even bakken en dan de paprikakruiden toevoegen.Kip terug in de pan en alles doorroeren.Room-culinair of een ander soort room toevoegen en lekker doorwarmen zodat je een dikke saus krijgt. Maak het af met een beetje cayennepeper op eigen smaak.

Het resultaat was buitengewoon en het zal ook beslist een van mijn favorieten worden.

 

31 januari 2019


Vandaag de tweede dag voor de varkenshaas (zie gisteren)

Dit keer met een gekookte aardappel en gekookte spruitjes.

Als toetje had ik een custard gemaakt met een sausje van het restant van de saus van de stoofpeertjes.


30 januari 2019


Varkenshaas

Stoofpeertjes

Gebakken aardappelschijfjes


Bij de Plus was de culinaire varkenshaas in de aanbieding. Dus heb een mooi exemplaar gekocht. Voor ons is dit genoeg voor twee dagen, dus vandaag de ene helft en morgen de andere helft.


Met de stoofpeertjes begin ik altijd al in de loop van de ochtend.

per persoon reken ik (afhankelijk van de grootte) 3 of vier peertjes per persoon.

Schillen, in tweeën of vieren snijden; klokhuis en navel verwijderen.

In een passende pan opzetten met zoveel bessensap dat de peertjes helemaal onder staan, één eetlepel suiker toevoegen, een kaneelstokje. en een paar drppeltjes citroensap.

Tegen de kook aan brengen, de warmtebron op de laagste stand en lekker een groot deel van de dag laten stoven tot ze heel donker (en dus lekker zoet) zijn.


De varkenshaas heb ik de oven bereid. Heel simpel:

Kruiden met zout en versgemalen zwarte peper en dichtschroeien in de koekenpan in braadboter.

Vervolgens het vlees over doen in een (passende)ovenschaal en het vet uit de koekenpan erover gieten. in een voorverwarmde oven van 175 graden plaatsen en per 100 gram ongeveer 7 minuten rekenen.

De koekenpan niet schoonmaken het restant van het braadvet gaan we zo nog even gebruiken.


De aardappelen schillen en in partjes snijden. Voor twee personen even 6 minuten in ruim water koken in de magnetron (ik kook mijn aardappelen altijd in de magnetron: gaat vlug en je weet zeker dat ze niet aanbranden (van mijn moeder geleerd)).

Vervolgens de koekenpan weer op de warmtebron zetten evt. een beetje braadboter toevoegen - maar niet te veel - en de aardappelen even aanbraden. (eigenlijk dus "droogbakken".


Plakjes van het vlees snijden en op de borden leggen

De gebakken aardappelschijfjes en bij doen en de

peertjes in een apart schaaltje met aangelengd sap ernaast zetten.

De rest van het sap niet weggooien; dat kan de volgende dag weer verwerkt worden in het dessert.





 



1 december 2018: Het is zaterdag, dus eten we iets simpels.

 

Een heerlijke omelet met aardappelen (een recept uit een oud kookboekje met Vlaamse recepten maar dan een beetje aangepast aan mijn smaak).

 

Benodigdheden voor 2 personen:

2 grote aardappelen

1 ui

1 knoflookteen (niet te klein)

200 gram blokjes gerookt spek

vers gemalen zwarte peper

wat geknipte krulpeterselie

en evt. wat zout (i.v.m. met het gerookte spek is dat niet echt nodig)

3 eieren en een flinke scheut melk of room

 

Schil de aardappelen en snijd deze in niet te dikke plakjes. Kook deze plakjes ong 5 á 6 minuutjes (in de magnetron) Geen zout toevoegen dan blijven de plakjes mooi heel. Afgieten en uit laten dampen.

Klop de eieren los met de melk/room.

Pel de ui snij deze in de lengte in tweeën en snij de ui in dunne halve ringen.

Pel de knoflook teen en hak deze fijn.

Doe een scheutje bakboter in een koekenpan, bak hierin de spekblokjes licht uit; voeg de ui en de knoflook toe en smoor deze (niet echt bakken maar alleen licht kleuren).

Verdeel de aardappelschijfjes hier over.

Giet het ei/melk(room)mengsel erover en breng evt. op smaak met versgemalen peper en een beetje zout.

Zet een deksel op de koekenpan en draai het vuur zo laag mogelijk.

Laat het eimengsel stollen en controleer of de aardappelschijfjes goed gaar zijn.

Strooi er de geknipte krulpeterselie over.

 

Verdeel de omelet over twee (warme) borden en serveer hierbij evt. wat stokbrood of vers (zelfgebakken) brood.

 

Eet smakelijk!

 

Omdat wij maar saampjes zijn zijn de recepten voor twee personen (tenzij anders vermeld). Is het gezin groter dan gewoon de hoeveelheden wat aanpassen!