original arts

plezier met naaldwerk en koken en   bakken


Recepten Soep



Wij zijn dol op soep en er staat dan ook bijna wekelijks een soep op het menu: dat kan zijn als lunch of als avondmaaltijd.


Ik heb dan ook altijd een voorraadje "basis soep" in de vriezer staan die ik alleen maar af hoef te maken.


Hieronder vindt u de volgende recepten:

  1. Basis kippensoep
  2. Kippensoep met vermicelli en soepgroenten
  3. Vlaamse aardappelsoep met uien
  4. Basis voor tomatensoep
  5. Tomatensoep met vermicelli en gehaktballetjes
  6. Echte snert

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  1. Basis voor kippensoep


Benodigdheden voor 3 pannetjes van ongeveer 4 borden:

  • 1 grote kip
  • 2 uien in vier stukken gesneden
  • 1 kleine eetlepel of flinke dessertlepel gekneusde witte peperkorrels
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 kippen bouillonblokjes
  • evt een paar kruidnagels (niet te veel!)
  • een grote pan
  • en vooral veel geduld!

 Bereiding:

  • vul de pan met voldoende water om de kip helemaal onder te zetten
  • doe de uien en de specerijen erbij en
  • verkruimel de bouillonblokjes in het water
  • zet de pan op het vuur en laat het geheel tegen de kook aan komen
  • draai dan het vuur laag en laat het geheel een paar uur (b.v. de hele ochtend of de hele middag) trekken
  • zet twee bakken en een groot bord klaar en 4 diepvries bakjes
  • als de kip voldoende getrokken is van het vuur halen en het geheel helemaal af laten koelen
  • als alles afgekoeld is gaat het feest beginnen:
  • haal het vlees van de botten en leg het vlees op het grote bord en de botten (let vooral op de kleine botjes zeker als er ook kleine kinderen van mee eten!) in een van de bakken
  • zeef de bouillon boven de andere bak
  • verdeel nu het vlees over de 4 diepvries bakjes en schep de gezeefde bouillon erover
  • bakjes goed afsluiten ; etiketje erop met naam en datum en in de vriezer zetten


omdat de bakjes nu gevuld zijn met puur geconcentreerde bouillon en kip is het een kwestie van bakje uit de vriezer halen, laten ontdooien, water erbij en voor b.v. een "gewone" kippensoep een beetje vermicelli en soepgroenten, maar er kan ook b.v. een Chinese kippensoep van gemaakt worden of b.v. een tomaten-kippensoep.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2. Kippensoep met vermicelli en soepgroenten


Bereiding:


op eenvoudige wijze maken we van de basis kippensoep een heerlijk pannetje kippensoep met vermicelli en soepgroenten.

  • haal de basis kippensoep uit de vriezer en doe dit in een pannetje met wat water
  • laat het zachtjes ontdooien en voeg daarna de vermicelli (niet teveel anders wordt het soeppap!) en wat soepgroenten (evt. ook uit de vriezer)
  • breng het geheel tegen de kook aan en laat op die manier de vermicelli en de groenten garen.

serveer hierbij een al dan niet geroosterde boterham en je hebt een smakelijke, makkelijke volledige maaltijd.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Vlaamse aardappelsoep met uien

een heerlijke soep die ik ruim 35 jaar geleden voor de eerste keer maakte voor mijn gezin. Volgens mijn zoon ziet de soep er uit als 'afwaswater', maar na al die jaren vraagt hij nog steeds naar!

Benodigdheden:

  • 250 gram aardappelen in stukken gesneden
  • 1 dikke prei in dunne ringen gesneden
  • 2 grote uien in dunne ringen gesneden
  • 3/4 liter kippenbouillon (of groentebouillon)
  • 25 gram boter
  • 1 dl kookroom
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie of kervel

 Bereiding:

  • doe de aardappelen, de prei en de helft van de uien in een pan en giet de bouillon erbij
  • breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 25 minuten zachtjes koken
  • pureer de soep in een blender, óf wrijf het door een zeef óf zoals in het zelf graag doe haal de staafmixer erdoor
  • fruit de rest van de uien in de boter tot de uien goudgeel en zacht zijn (vooral niet bruin laten worden)
  • roer de uien met de boter door de soep
  • voeg de room toe en roer alles goed door
  • laat de soep door en door warm worden zonder verder te koken
  • proef af en maak eventueel op smaak met peper en zout
  • garneer na het opscheppen met een beetje fijngehakte kervel of peterselie.

 

evt. kunnen er nog wat gebakken spekreepjes of spekblokjes door de soep worden gedaan vlak voor het opdienen, maar nodig is dit niet.

deze soep kan als lunchgerecht worden geserveerd, maar ook als voorgerecht bij de warme maaltijd

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 4. Basis voor tomatensoep


zodra er weer volop tomaten van Nederlandse bodem zijn begin ik met het maken van een voorraadje basis voor tomatensoep.

Ik neem de grootste pan die ik in huis heb (de pan die ik ook gebruik voor het maken van de kippenbouillon) en ga aan de slag.


Benodigdheden:

  • een  bodempje water
  • voldoende tomaten om de pan voor driekwart mee te vullen
  • een paar laurierblaadjes
  • gekneusde peperkorrels
  • een of twee grote uien grof gesneden
  • evt. een teentje knoflook
  • en een verkruimeld bouillonblokje (groente of vlees)

Bereiding:

  • zet de pan op een laag vuur en laat het geheel twee uur trekken
  • draai de tomaten vervolgens door een (baby-)zeef of haal de staafmixer er door

(houdt er rekening mee dat de staafmixer niet alle oneffenheden uit de massa haalt: er kunnen wat velresten, stukjes laurierblad, evt. peperkorreldeeltjes en pitjes in blijven zitten, terwijl al die oneffenheden in de babyzeef achter blijven.)


  • laat de tomatenmassa enigszins afkoelen en verdeel deze dan over enkele diepvriesbakjes en vries het in tot er tomatensoep gegeten gaat worden.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

5. Tomatensoep met vermicelli en gehaktballetjes

Met de basis voor tomatensoep kunnen we weer allerhande soorten tomatensoep maken.
De meest simpele is tomatensoep met vermicelli en gehaktballetjes.

Benodigdheden:

 


 

  • 1 bak basis voor tomatensoep
  • 200 gram gehakt halfom
  • vermicelli naar smaak

 

 

 

Bereiding:

 

 


 

  • laat de tomatenmassa langzaam op een laag vuur ontdooien
  • voeg de gehaktballetjes toe
  • voeg de vermicelli toe en laat alles goed gaar worden

 

 

 

Serveer de tomatensoep als voorgerecht of als hoofdgerecht met een lekkere boterham of een stuk stokbrood.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6. Echte snert

Benodigdheden:

  • 2,5 liter water
  • 600 gram spliterwten
  • 250 gram vers buikspek
  • 2 selderijknollen
  • bosje selderij
  • bosje peterselie
  • 1 prei
  • peper en zout naar smaak
  • evt. bouillonblokje


Bereiding:


  • zout het spek grondig en laat het een nacht staan
  • snijd het spek in blokjes
  • zet de gewassen erwten in de week in het water
  • laat het tenminste 1,5 uur zachtjes koken samen met het spek (een petroleumstelletje hebben we helaas niet meer, maar op een heel zacht pitje gaat het ook goed)
  • Maak de knolselderij en de prei schoon en snijd in kleine stukjes
  • voeg de groenten bij de erwten en spek en breng alles weer aan de kook en laat het nog minstens een halfuurtje zachtjes koken
  • voeg naar smaak peper en zout of bouillonblokje toe. Snijd de peterselie en selderij fijn en voeg toe
  • laat de soep niet meer koken
  • laat de laatste 15 minuten een gesneden rookworst mee warmen


Dit is erwtensoep zoals gemaakt werd door onze oudders en misschien ook wel door onze grootouders.
Geef er boerenbrood of roggebrood bij.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------