original arts

plezier met naaldwerk en koken en   bakken

Tips voor in de keuken


Wanneer je, zoals ik, graag kookt en bakt is het fijn om goed materiaal te hebben om mee te werken.


Omdat ik ook brood bak en niet meer zoveel kracht in mijn armen heb, heb een aantal jaren geleden een goede  keukenmachine gekocht die o.a. het kneedwerk van brooddeeg voor zijn rekening kan nemen (en dit ook nog eens in een veel kortere tijd dan het kneden met de hand!):


KENWOOD

Naast de deeghaak, de K-klopper en de garde heb ik hier ook nog verschillende andere attributen bij gekocht en gekregen, maar deze 3 haken en gardes worden het meest (bijna dagelijks gebruikt).

Mocht u zo'n apparaat aan (willen) schaffen let dan wel goed op de de kneedhaak en K-klopper van roestvrij staal zijn en niet van aluminium, want na verloop van tijd gaat het aluminium slijten en afbrokkelen en dat is niet zo fris met het bereiden van eten. Ikzelf heb (na een paar jaar) alsnog de roestvrij stalen exemplaren gekocht via internet (prijs ca. € 35,00 p.st)


maar ook een

HANDMIXER

wordt bij mij nog steeds regelmatig gebruikt in de keuken.Omdat wij maar met twee personen meer zijn, zijn groentes als kool en b.v. kroppen andijvie vaak voor 2 of drie dagen.

Ik heb daarom een 

VACUÜM / SEALAPPARAAT

gekocht en verdeel direct na de koop van de groente deze in porties, verpak ze vacuüm en vries ze in. Hetzelfde b.v. met soepgroente, paprika's, champignons e.d.

Dit apparaat is er in diverse prijsklassen. Het hoeft echt niet duur te zijn.


MAGNETRON

Praktisch in iedere keuken te vinden, maar vaak alleen gebruikt om even iets op te warmen. Het apparaat is echter ook heel geschikt om in te koken.

Ikzelf kook er b.v. altijd mijn aardappelen in. Dat heeft tenminste 3 grote voordelen

  1. je hebt minder water (en dus ook minder zout ) nodig
  2. zij kunnen niet aanbranden en
  3. het gaat sneller dan op het kooktoestel.

Rijst koken(stomen) is is in 7 á 10 minuten gepiept. Ik heb hiervoor ooit bij Blokker voor een paar euro een magnetron rijstkoker gekocht.

Bovendien zijn er heerlijke recepten voor gerecht bereid in de magnetron. Ik zal hiervan ook enkele met u delen.


EEN GOEDE KEUKENWEEGSCHAAL

is ook onmisbaar in de keuken. Mijn advies: neem er een met een 1 gram indeling, want bij sommige gerechten kan het verschil van 1 gram bepalend zijn voor het slagen. 
.