Recepten Hoofdmaaltijd
Voor de hoofdmaaltijd heb een onderscheid gemaakt voor:
Vlees, kip, vis, eieren, groenten, aardappelen, hartige taarten, complete maaltijden, eenpans- en ovengerechten
----------------------------------------------
Vlees
Hieronder vindt u de volgende recepten:
- Oma's schnitzel
- Varkensfricandeau
- Zoet-zuur varkensvlees
- Beef Stroganoff
- Oma's bal gehakt
- Oma's pastasaus
- Oma's saté
- Kalfsfilet met basilicumroom
- Oma's hachee
- Suddervlees
- Hamlap met ananas
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- 2 onbewerkte schnitzels
- 150 gram mager spek in reepjes
- 150 gram kleine champignons in plakjes gesneden
- 4 plakken hele jonge kaas
- peper
- klontje boter om in te bakken en
- een beetje boter om een ovenschaaltje in te vetten.
Bereiding:
- Wrijf de schnitzels in met wat (versgemalen) peper. Het spek zorgt al voor het zout.
- Bak ze daarna in de uitgebruiste boter kort aan beide zijden
- Vet een ovenschaaltje in
- Leg daarop de schnitzels
- Bedek de schnitzels met de reepjes spek en de champignonplakjes
- Bedek het geheel met de jonge kaas
- Plaats de schaal onder de voorverwarmde grill de tot kaas geheel is gesmolten
serveer hierbij een gefrituurd of gebakken aardappelgerecht en een frisse salade
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Varkensfricandeau
een mooi stuk vlees als fricandeau behoeft geen frutsels.
- voor 4 tot 5 personen een stukje fricandeau van ong. 500 á 600 gram .licht zouten en bestrooien met versgemalen peper.
- rondom aan braden in roomboter met een scheutje (arachide) olie
- intussen de oven voorverwarmen op 200 graden
- het vlees overdoen in een niet te grote ovenschaal samen met een grof gesneden ui
- na 10 minuten het vlees bedruipen en de oven lager zetten tot 180 graden
- het vlees na een kwartiertje nogmaals bedruipen
- na nogmaals een kwartier even controleren of het gaar is (prikken en als er wit vocht uitkomt is het goed)
- vervolgens uit de oven halen en laten rusten voor het aansnijden (ongeveer 10 minuten)
- daarna in mooie dunne plakken snijden met een goed scherp mes.
meer is niet nodig om een mooi feestelijk stuk vlees op tafel te zetten.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Zoet-zuur varkensvlees
Ingrediënten:
- 25 gram bloem
- 1 theelepel gemberpoeder
- peper en zout naar smaak
- 500 gram mager varkensvlees in blokjes gesneden van ca 2,5 cm
- 1 fijn gesneden ui
- 1 groene paprika schoon gemaakt en in reepjes gesneden
- 2 eetlepels neutrale olie
- 1,5 dl kippenbouillon
- 1 blik ananas stukjes (ca 450 gram)
- 2 eetlepels ketjap
- 3 eetlepels azijn
- 50 gram gedroogde abrikozen
Bereiding:
- meng de bloem met het gemberpoeder, peper en zout en wentel hier het vlees door
- fruit de ui en paprika 2 tot 3 minuten in de olie en schep dit in een vuurvaste schaal
- bak de blokjes vlees bruin in de olie en leg dit ook in de vuurvaste schaal
- roer de overgebleven bloem van het vlees door de olie, meng de bouillon en het ananassap erdoor
- breng dit aan de kook en giet dit met de overige ingrediënten ook in de vuurvaste schaal
- dek de schaal af (deksel of aluminiumfolie) en zet de schaal ongeveer 1,5 uur in de voorverwarmde (160 graden - hetelucht oven iets lager) .
- serveer dit met rijst.
dit recept komt ook oorspronkelijk uit het nieuwe grote kookboek en is nog steeds een succes!
4. Beef Strogranoff
Ingrediënten: voor ongeveer 4 personen
- 400 gram biefstuk van de lende of haas
- 3 uien
- 50 gram boter
- 1 groene paprika
- 200 gram champignons
- peper en zout naar smaak
- 1 potje zure room
- en voor de garnering: peterselie
Bereiding:
- Snijd het vlees in reepjes van 0,5 cm
- hak de uien fijn en bak ze in de koekenpan n de helft van de boter goudbruin
- snijd de schoongemaakte paprika in reepjes en de champignons in plakjes
- voeg beide bij de uien en bak het geheel 5 minuten
- haal het mengsel uit de pan
- voeg de rest van de boter toe, laat het heet worden het bak het vlees aan beide kanten bruin
- doe het paprika-uimengsel terug in de pan, roer de zure room erdoor en maak het af op smaak
- laat het heet worden, maar niet meer koken!
- garneer het geheel met wat fijn gesneden peterselie
lekker met gekookte rijst en b.v. doperwten!
5. Oma's bal gehakt
na heel veel uitproberen is dit voor mij de lekkerste bal!
Benodigdheden voor 5 á 6 ballen:
- 400 gram gehakt half om
- 1 taartaartje (100 gram)
- 1 ei
- 1 zakje Bretonse gehaktkruiden
- paneermeel
- bakboter voor het aanbraden
- voldoende water om de ballen onder water te laten liggen
- 1 vleesbouillonblokje
Bereiding:
- meng het gehakt en het tartaartje goed door elkaar
- voeg de kruiden, het ei en paneermeel toe en meng alles goed door elkaar
- draai er 5 of 6 ballen van
- doe de bakboter in de pan en laat het zachtjes uitbruisen
- leg de ballen er in en bak deze aan alle kanten aan
- voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven
- breng het geheel tegen de kook aan en laat het in ongeveer 40 minuten langzaam gaar sudderen
op deze manier wordt het een lekkere malse bal gehakt! Het gehakt half om zorgt voor voldoende vet en het tartaartje geeft het geheel een rijke smaak.
Ik ben nog p zoek naar de ingrediënten om zelf Bretonse kruiden te maken zonder overdaad aan zout en suikers. Zodra ik dat gevonden heb zal ik het recept aanpassen/aanvullen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6. Oma's pastasaus
In ons gezin vinden ze dit de lekkerste pastasaus.
Benodigdheden voor 4 á 5 personen:
- 4 ons gehakt half om
- 2 grote uien
- 2 grote tenen knoflook
- 1 doosje passata
- Italiaanse kruiden
- een beetje tijm
- een scheut olie om in te bakken
Bereiding:
- maak de uien schoon en snijd ze in grove stukken
- maak de knoflook schoon en snijd ze in stukken
- doe de uien en de knoflook in en blender en hak ze heel fijn
- verhit de wok en doe er een scheut olie in voldoende om het gehakt te bakken zonder echt nat te worden
- strooi er een of twee eetlepels Italiaanse kruiden over en roer alles goed door elkaar
- wanneer het gehakt begint te bruinen giet er dan de passata bij en roer alles goed door
- strooi er tot slot nog een beetje tijm over en verwarm alles goed
serveer deze saus over spaghetti of macaroni er geef er geraspte kaas bij (bij voorkeur natuurlijk parmesan, maar gewone belegen of oude kaas smaakt er ook heerlijk bij)
7. Oma's saté
ik gebruik voor mijn saté altijd het (voor mij lekkerste) varkensvlees: een varkenshaasje, maar een hamlapje kan natuurlijk ook.
Benodigdheden: voor 2 personen
- een niet te groot varkenshaasje
- 1 middelgrote ui
- 1 of 2 teentjes knoflook
- 1 dessertlepel sambal oelek
- 1 theelepel trassipoeder of een klein stukje trassi (stinkt alleen wel meer)
- evt. een beetje ketjap manis
- arachide olie om in te bakken
Bereiding:
- snipper de ui behoorlijk fijn en snijd de knoflook ook heel fijn
- snijd het haasje in niet te grote blokjes
- verwarm de olie in een wok (niet te heet) en bak hierin de ui en knoflook (vooral niet te veel laten kleuren) voeg de blokjes vlees erbij en bak het geheel zachtjes gaar
- voeg na enige tijd de trassi en sambal toe en eventueel een scheutje ketjap manis
- houdt het geheel warm maar leet op dat het niet te gaar wordt, want dan wordt het vlees taai
- maak intussen de satésaus (ikzelf doe dat op de makkelijk manier: ik haal bij de Toko satépoeder (wel sterke) dat ik alleen maar aan hoef te lengen met water
Serveer de saté met stokbrood al dan niet met boter.
Voor grotere hoeveelheden saté is het een kwestie van de hoeveelheid van de ingrediënten naar verhouding te vermeerderen. (wel oppassen met de trassi dat is een erg aanwezige smaakmaker!)
- 250 à 300 gram kalfsfilet
- peper en zout naar smaak
- boter
- 4 eetlepels witte wijn
- bosje basilicumblaadjes
- 3/4 dl slagroom
- 3/4 dl creme fraiche
- mosterd
- Kruid het stuk kalfsfilet met peper en zout
- schroei het vlees in de hete boter rondom dicht
- schenk de witte wijn in de pan en draai het vuur laag
- laat het vlees in ca 10 minuten gaar worden
- maak de basilicum schoon en pureer de blaadjes onder toevoeging van de slagroom in de blender of keukenmachine
- voeg de creme fraiche toe en breng de saus op smaak met mosterd, zout en peper
- neem het vlees uit de pan en schenk de basilicumroom in de pan.
- breng het geheel al roerend aan de kook.
- proef of evt. nog peper en zout moet worden toegevoegd en bind de saus evt. nog iets met aardapelzetmeel
- geef de saus bij het in dikke plakken gesneden vlees.
- serveer hierbij in de schil in de oven gegaarde nieuwe aardappeltjes en b.v. doperwtjes of boontjes
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
9. Oma's hachee
zo klaargemaakt vinden wij de hachee het lekkerst.
Benodigdheden:
- 700 gram hachee vlees (of stooflappen en dan zelf in blokjes snijden)
- 2 flinke uien grof gesneden
- 2 tenen knoflook fijn gesneden
- 3 of 4 blaadjes laurier
- 3 of 4 kruidnagels
- zout en peper naar smaak
- 1 vleesbouillonblokje
- een klein scheutje witte azijn
- water
- witte bloem
- bakboter
Bereiding:
- doe het vlees in een schaal en bestrooi het met peper en zout
- bestrooi het met bloem en hussel alles goed door elkaar zodat ieder stukje vlees is bedekt met een beetje bloem (dit zorgt ervoor dat de hachee enigszins gebonden is als het klaar is)
- doe voldoende bakboter in de pan om het vlees in aan te braden
- laat het uitbruisen en doe het vlees in de pan
- goed doorroeren zodat alles is aangebraden
- voeg dan de uien en knoflook erbij en braad alles nog even verder aan
- voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en het scheutje azijn
- verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg tenslotte zoveel water toe dat het geheel net onder water staat
- laat het tegen de kook aan komen en draai dat de warmtebron zo laag mogelijk
- nu is het een kwestie van een paar uur laten stoven.
- wel af en toe controleren of het niet droog komt te staan. gebeurt dit wel dan een scheutje water toevoegen
- na een uur of vijf heb je dan - wat wij noemen - de lekkerste hachee die je ooit gegeten hebt!
Je kunt deze hachee eten met alleen gekookte aardappelen, maar natuurlijk ook met (zelfgemaakte) rode kool.
Toch nog een beetje over? De volgende dag warm maken en als lunch op de boterham !
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10. Suddervlees
Suddervlees maak ik altijd voor 2 of 3 dagen tegelijk, omdat wij het zo lekker vinden en je het bij alle groenten kunt eten.
Benodigdheden voor 2 personen (6 personen als je 3 dagen neemt):
- 6 à 700 gram rundvlees (b.v. sucadelappen)
- 1 grote ui
- peper en zout
- laurierblad
- kruidnagel of kruidnagelpoeder
- een flinke klont (room)boter en een scheut neutrale olie
- een rundvleesbouillonblokje
- en voldoende water om het vlees onder te zetten
Bereiding:
- pel de ui en snijdt deze in grove stukken
- bestrooi het vlees met peper en zout naar smaak (houdt er rekening mee dat het bouillonblokje ook zout bevat)
- verhit in een braadpan de boter en olie (alleen uit laten bruisen en niet laten verbranden)
- Schroei het vlees aan beide kanten dicht
- doe de ui in de pan samen met de kruiden
- verkruimel het bouillonblokje boven het vlees en voeg voldoende water toe om het geheel onder het vocht te zetten
- laat het tegen de kook aan komen en draai het vuur zo laag mogelijk
- laat dit een paar uur sudderen tot het vocht bijna is verdwenen
- voeg nog een keer vocht toe om voldoende jus te krijgen en laat dit door en door verwarmen.
alles bij elkaar zal het vlees zo'n à 3,5 uur op staan, maar dan heb je ook een heerlijk stuk vlees met veel smaak op je bord liggen. Vroeger stond het bij mijn moeder op een petroleumstelletje urenlang te sudderen.
Zo als al gezegd: je kunt dit bij alle soorten groenten eten!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
11, Hamlap met ananas
dit recept komt van de site leukerecepten.nl
Benodigdheden voor 4 personen:
- 4 hamlapjes op kamertemperatuur
- scheutje sojasaus
- snuf paprikapoeder
- snuf knoflookpoeder
- snuf peper
- handje geraspte kaas
- 4 schijven ananas
- klont boter
Bereiding:
- bestrooi de hamlapjes met paprikapoeder, knoflookpoeder en peper en voeg een scheutje sojasaus toe
- leg het een tijdje in de koelkast om te laten marineren
- verwarm de grill of oven voor.
- verhit een flinke klont boter in de koekenpan en bak de hamlapjes totaal 8 minuten
- schep ze vervolgen met de saus over in een ovenschaal en leg op ieder lapje een schijf ananas
- bestrooi met de kaas en grill de hamlappen een paar minuten tot de kaas is gesmolten
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Kip prutje
- Kuikenborstfilet met kerriesaus
- 1/2 bakje champignons in stukjes gesneden
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook in plakjes
- 125 gram gerookte spekblokjes
- 1 grote ui niet te fijn gesnipperd
- 1/2 winterwortel in blokjes
- 1 blikje tomatenpuree (of puree uit een tube)
- 1 kipfilet ong. 250/300 gram in niet te kleine stukjes gesneden
- 1/2 eetlepel pikante paprika
- 1 pakje room culinair of iets dergelijks
- zwarte paper uit molen
- zout (niet te veel want het spek is ook al zout)
- cayennepeper
- olijfolie en een stukje boter om in te bakken
Bereiding:
- de kip snijden en kruiden met zwarte peper en zout
- olijfolie met de boter in de pan verhitten (niet laten verbranden!)
- kip aanbakken tot deze een beetje bruin is en dan uit de pan halen
- in dezelfde pan (niet schoongemaakt) de spekblokjes bakken, daarna de ui en knoflook toevoegen en verder bakken
- vervolgens de wortel en paprika erbij doen, nog even doorbakken en dan de champignons toevoegen
- tomatenpuree erbij en deze ook even meebakken en daarna de paprikakruiden toevoegen
- kip terug in de pan doen en alles doorroeren
- vervolgens de room toevoegen en lekker doorwarmen tot er een dikke saus ontstaat
- het geheel afmaken met cayennepeper naar smaak.
Omdat dit een typisch gerecht is om restjes op te maken kun je met de groenten natuurlijk heerlijk variëren. Met dit recept kun je natuurlijk ook een grotere hoeveelheid maken. Ik heb het kortgeleden gemaakt van ca. 1250 gram kip en de andere ingrediënten daaraan aangepast in een (hele grote)wok voor 4 (normale) volwassenen en 3 twintigers waar nou niet bepaald een ho-houdertje op zit. Er was dan ook geen kruimel meer over op heel klein beetje saus na waar je nog geen stukje stokbrood mee kon beleggen. Het gerecht heb ik geserveerd met drooggekookte Thaise rijst.
2. Kuikenborstfilet met kerriesaus
Benodigdheden voor 4 personen:
- 600 gram kuikenborstfilet
- 50 gram boter
- 4 eetlepels (olijf)olie
- 1 flinke ui
- 1 flinke fris zure appel
- 1 eetlepel sterke kerrie
- 1 theelepel korianderpoeder (ketoembar) of gekneusde koreanderzaadjes
- 1 theelepel gemberpoeder
- 25 gram tarwebloem
- 2 dl kippenbouillon (of 2 dl water en een verkruimeld bouillonblokje)
- 1 dl koksroom (of slagroom)
Bereiding:
- de kuikenborstfilet in blokjes snijden en in de hete boter (net) gaar bakken
- de kip uit de pan neme en de olie aan de overgebleven braadboter toevoegen
- het ragfijn gesnipperde uitje en de in kleine stukjes gesneden appel samen met de koriander, kerrie, gemberpoeder lichtbruin fruiten
- de bloem erdoor mengen en de bouillon er geleidijk aan toevoegen
- de room toevoegen en alles goed doorroeren op een laag vuur tot de saus bindt
- de saus op een laag pitje nog ongeveer 10 minuutjes laten pruttelen en de laatste 5 minuten de kipblokjes weer toevoegen om door en door goed warm te worden.
serveer dit gerecht met gekookte rijst en evt. doperwten.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vis
Hieronder vindt u de volgende recepten:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Chinese omelet
- Oma's omelet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Chinese omelet met kip en eieren
Ingrediënten voor 4 - 6 personen:
- 8 kippenbouten
- 6 dl kippenbouillon
- 2 dessertlepels gemalen komijn (djinten)
- 1/4 tl chilipoeder
- peper en zout
- 100 gram C
- Chinese mie
- 6 eieren
- 50 gram boter of plantaardige margarine
- 1 ui - in plakken gesneden
- 1 knoflookteen uit de knijper
- 2 dessertlepels paprikapoeder
Bereiding:
- Doe de kippenbouten in een grote pan samen met de bouillon, komijn, chilipoeder en peper en zout naar smaak
- laat het geheel ca 30 minuten zachtjes koken
- haal de kip uit de pan en zet hem apart
- voet ruim 1 liter water toe aan de bouillon en breng dit aan de kook
- kook hierin de mie tot deze gaar is (zie instructies op de verpakking)
- laat de mie in een vergiet goed uitlekken
- haal het kippenvlees van de botten en verwijder het vel
- snijd het vlees in kleine reepjes
- knip de mie met een keukenschaar in kleine stukjes
- klop de eieren in een grote kom los, roer er de mie en de stukjes kip door
- smelt de boter of margarine in een koekenpan en fruit de ui, de knoflook en het paprikapoeder ongeveer 5 minuten
- giet het eimengsel in de pan en roer het met een vork lichtjes door
- laat de omelet ongeveer 15 minuten op een laag vuur stollen en aan de onderkant lichtbruin worden
- stort de omelet op een bord en laat hem weer terug in de pan glijden
- bak de andere kant ook ongeveer 15 minuten
- serveer de omelet heet.
Dit recept is zo oud dat koekenpan nog geschreven werd als KOEKEPAN
2. Oma's omelet
Benodigdheden voor 2 personen:
- 2 of 3 eieren
- een scheutje melk of room
- peper en zout naar smaak
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 teen knoflook gesnipperd of geperst
- een dunne prei in dunne reepjes gesneden
- en wat er verder nog aan groenten in de koelkast staat!
- een scheutje olie en bakboter
Bereiding:
- klop de eieren met de melk of room en zout en peper schuimig
- doe de bakboter en olie in een verwarmde koekenpan maar laat het niet echt bruin worden alleen uitbruisen
- doe de ui, knoflook en prei erin alsmede de evt andere groenten en laat het zachtjes smoren
- giet het eimengsel erover en laat het in de afgedekte pan zachtjes stollen
- wanneer de bovenkant gestold is kun je kiezen voor direct serveren of om met behulp van de deksel de omelet te keren en ook de bovenkant een klein korstje te geven.
Serveer de omelet met lekker vers stokbrood of toast.
Dit gerecht valt bij mij in de categorie restverwerking en smaakt daarom ook iedere keer weer anders!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Stoofpeertjes op de ouderwetse manier
- Ouderwetse zelfgemaakte rode kool
- gestoofde zuurkool (een recept van Keukenliefde)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Stoofpeertjes op de ouderwetse manier
Het is weer stoofpeertjestijd, dus staat het bij ons regelmatig op het menu.
Ik wil hier met u delen hoe ik de stoofpeertjes klaarmaak.
Benodigdheden voor 2 personen:
- 4 flinke of 6 kleinere stoofperen geschild en in 4 of 2 gesneden
- 2 flesjes bessensap
- 1 eetlepel suiker
- 1 dessertlepel kaneelpoeder (of een kaneelstokje)
- eventueel wat water zodat de peertjes helemaal onder water steen
- wat maizena om het sap voor het opdienen iets te binden
Bereiding:
- Schil de peertjes en snijdt de grotere in vier kwarten en de kleintjes in twee halfjes en verwijder de klokhuizen
- doe de peertjes in een (passende)pan
- giet de bessensap erover (ik doe dat altijd door een zeefjes want ik heb eeb hekel aan de drab die soms in de flesjes zit)
- vul eventueel aan met water als de peertjes niet helemaal onder staan
- voeg de suiker toe en de kaneel
- zet de pan op het vuur (of een andere warmtebron) breng de inhoud aan de kook en draai vervolgens het vuur zo laag mogelijk
- laat de peertjes een paar uur stoven tot ze mooi rood zijn gekleurd
- haal de peertjes uit de pan en bindt het vocht met een beetje aangelengde maizena
- serveer de peertjes met b.v. gebakken aardappelen, aardappeltjes uit de oven of frites en een lekker stukje vlees (b.v. biefstuk, tartaar)
- een halve rode kool
- 1 laurierblad
- 2 kruidnagels of een half theelepeltje kruidnagelpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 flinke eetlepel appelstroop
- 1 eetlepel azijn
- zout en peper
- 1 goudrenet of andere lichtzure appel
- 1 klont boter
- 1 theelepel suiker
Bereiding:
- haal de buitenste bladeren van de rode kool en verwijder de stronk
- snijd de appel in heel dunne reepjes (of gebruik de mandoline)
- doe de rode kool met een klein beetje water in de pan met het zout, de peper, het laurierblad, kruidnagel(poeder), kaneelpoeder, appelstroop en azijn
- doe de deksel op de pan en laat het geheel tenminste 1 uur zachtjes koken (iets langer mag ook)
- schil de appel en verwijder het klokhuis
- snijd de appel in hele kleine stukjes (of schaaf er plakjes van)
- schep de appelmassa na de eerste kooktijd goed door de rode kool en laat het geheel met de deksel schuin op de pan (of een deksel met een goed stoomgat) en laat het geheel nog een halfuur koken om de appel goed te garen en het teveel aan water te laten verdampen. Schep het geheel een paar keer goed om
- voeg tot slot een klont boter in de pan en roer de boter goed door de rode kool
- verwijder de kruidnagel en laurierblad
- en maak het geheel nog eventueel op smaak met wat suiker en/of azijn.
- Gekookte aardappelen
- Gebakken aardappelen
- Gebakken aardappelblokjes met paprika en champignons
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Gebakken aardappeltjes met paprika en champignons
Een makkelijk gerecht dat het altijd goed doet bij gasten
- schil de vastkokende aardappelen (b.v. Biltstar) en snijdt deze in niet te kleine blokjes
- kook ze ongeveer 10 minuten voor (ongezouten)
- giet af en laat ze enigszins afkoelen
- snijd de paprika in niet te kleine blokjes en de champignons (afhankelijk van de grootte) in twee of vier stukjes
- smelt een klontje boter met een scheutje olie (olijf- of arachide) maar laat deze niet echt bruin worden
- doe de aardappelblokjes (als de boter is uitgebruist) in de pan bestrooi met zout en evt. peper en laat deze in de boter nog even verder garen
- voeg na enige minuten de paprika toe en nog even later de champignons
- zet de de warmtebron hoger en bak de aardappelblokjes onder voortdurend omschudden lichtbruin en knapperig
- Quiche Lorraine
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Quiche Lorraine
Gasten voor de lunch? Dan is een quiche, warm of koud, geheid een klapper.
Benodigdheden voor een vorm van diam. 20 cm:
voor het deeg:
- 170 gram bloem
- snufje zout
- 75 gram margarine of boter
- 2 eetlepels koud water
- losgeklopt ei om te bestrijken
voor de vulling:
- 1 ui fijn gesneden
- 4 plakken bakbacon in stukjes gesneden
- 1 eetlepel olie
- 100 gram geraspte kaas
- 2 eieren
- 3 dl melk
- peper en zout
- paprikapoeder
Bereiding:
het deeg:
- zeef de bloem en het zout in een kom
- snijd de margarine/boter er in kleine stukjes door en wrijf die door de bloem tot er een kruimelig geheel ontstaat
- voeg voldoende water toe om er een glad deeg van te kneden
- Rol het deeg uit tot een lap die voldoende groot is om er een pievorm of andere ronde vorm met een diameter van 20 cm te bekleden
de vulling:
- fruit de ui en de bacon een paar minuten in de olie, laat het een beetje afkoelen en verdeel het dan over het deeg
- strooi er de helft van de kaas over
- klop de eieren, melk, peper en zout en giet dit in de vorm
- strooi de resterende kaas erover met een beetje paprikapoeder
- bak de quiche 40-45 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden
- serveer de quiche warm of koud met eventueel een frisse salade erbij.
zelf geef ik de voorkeur aan een warme (niet hete!) quiche.
Dit recept komt oorspronkelijk uit het Nieuwe Grote kookboek (uit 1986)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Complete maaltijden
Hieronder vindt u de volgende gerechten
- Gehakt/kerrieschotel met kool
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Gehakt/kerrieschotel met kool
wie kent het 'probleem' niet: schoolgaande kinderen, die na schooltijd gaan sporten of naar de scouting? Kinderen wegbrengen en halen (of gewoon erbij blijven), dan snel naar huis en voor het eten gaan zorgen.
Ik heb dat vroeger opgelost met een aantal maaltijden, die ik vooraf klaarmaakte, in de oven zette en de oven programmeerde op de tijd dat ik normaal gesproken nodig zou hebben om te koken. Wij konden zo dus op de gewone tijd aan tafel. Je kunt natuurlijk ook meteen of bij thuiskomst meteen doorgaan.
Benodigdheden voor 4 personen:
- ca 500 gram bloemige aardappelen
- een niet te grote witte of spitskool
- 400 gram rundergehakt
- een uitje zeer fijn gehakt
- pittige kerriepoeder naar smaak
- zout naar smaak (bedenk wel dat de kerrie al een intensieve smaakmaker is)
- evt wat kaas om er overheen te strooien voor het de oven in gaat
- wat olie of boter om in te bakken
Bereiding:
- de aardappelen schillen, in niet te grote stukken snijden en in een grote kookpan doen
- de kool schoonmaken en fijnsnijden (met de hand of mandoline)
- de aardappelen samen met de kool en een beetje zout in ruim water koken (niet te gaar)
- verhit intussen een hapjespan met wat olie en/of boter en bak hierin het gehakt rul, voeg de uit toe en naar smaak de kerrie
- als de aardappelen gaar zijn goed afgieten (b.v. in een zeef)
- het aardappel/koolmengsel met het gehakt/ui/kerriemengsel goed door elkaar stampen
- doe dit geheel in een (evt) iets ingevette ovenschotel.
tot zover kan het van te voren klaargemaakt worden (evt. een dag)
- vervolgens de oven voorverwarmen op 225 graden (conventionele warmte - bij inductie een graad of 5 à 10 minder)
- eventueel wat geraspte kaas over het gerecht strooien en in de oven door en door warm laten worden.
Ik heb dit recept zo'n kleine 40 jaar geleden is van een buurvrouw gekregen en maak het nog steeds met enige regelmaat klaar!
Dus nog bedankt Emmy.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eenpansgerechten en ovengerechten
Hieronder vindt u de volgende gerechten
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------