original arts

plezier met naaldwerk en koken en   bakken


Recepten soep



Wij eten graag soep!

Iedere week staat het wel een keer op het menu: hetzij als hoofdmaaltijd, hetzij als lunch.

Mijn meest favoriete soeprecepten wil ik in dit hoofdstuk met u delen

Omdat soep ook altijd makkelijk is bij onverwachte visite, heb ik in de vriezer altijd een voorraadje  soepbasis staan voor zowel kip-, tomaat- en vleessoepen.
Ook soepgroentes zijn standaard in porties ingevroren.

Het is dan een kwestie van basissoep en soepgroente ontdooien eventuele andere ingrediënten toevoegen en klaar is Kees.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Basissoep kippensoep

Benodigdheden:

  • een grote (soep)kip *
  • een grote ui
  • 3 of 4 laurierblaadjes
  • een eetlepel zwarte peperkorrels (gekneusd)
  • twee stukjes foelie
  • een pan die groot genoeg is om de kip en drie liter water in te doen
  • 1 groot Kippenbouillonblokje
  • veel geduld!!

Bereiding:


  • spoel de kip goed af onder een lopende kraan en leg hem in de pan
  • giet er drie liter water bij
  • snij de ui in vier of 6 stukken
  • kneus de peperkorrels (hoeft niet heel fijn) en doe ze bij de kip evenals de laurierblaadjes en de foelie
  • verkruimel het bouillonblokje boven de pan
  • zet de pan op een hoog vuur en breng het geheel tegen de kook
  • draai vervolgens het vuur laag en laat het geheel een paar uur (b.v. een hele middag) trekken
  • zet de pan half open (doe b.v. een houten lepel aan een kant onder de deksel) en laat het geheel helemaal afkoelen.
  • Als het helemaal is afgekoeld komt het leukste deel : SLOPEN DIE HAP !
  • haal de kip uit de pan en zet een bak voor het vlees, een bak voor het afval en een bak voor de bouillon klaar
  • haal het vlees van de botten evenals al het zeen e.d. en doe het in de ene bak
  • de restanten n de andere bak en zeef de bouillon boven de derde bak
  • van een niet te kleine kip houdt je zo'n 4 x 180 a 190 gram vlees over (voor ons dat genoeg voor een pannetje (4 pannetjes dus) soep)
  • verdeel het vlees over 4 diepvriesdoosjes van ca 1 liter) en verdeel de bouillon eveneens over de doosjes
  • verdeel de bouillon eveneens over de doosjes
  • doosjes sluiten, stickertje erop en invriezen die hap.

op deze manier hoef de soep maar uit de vriezer te halen, en naar smaak af te maken. Gewone kippensoep alleen wat soepgroenten en vermicelli erbij, maar je kunt hier ook een lekkere Chinese kippensoep van maken en met een beetje fantasie nog veel meer.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------